Distances raksturojums 2019

Lai arī Doles sala ir ~9,8 km2 liela un 4 stundu distance ir garākā, ko salas ietvaros var realizēt, salā ir ko redzēt un izbaudīt. It jo īpaši “Orientējies Doles salā” rogainingā, kur būs iespēja nokļūt un doties cauri vietām, kuras pat dažs labs vietējais iedzīvotājs nezin un pat nevar iedomāties, ka tādas eksistē tepat uz salas. Gan divu, gan četru stundu rogaininga sacensību distances piedāvā izbaudīt Doles salas daudzveidīgo dabu – mežus, pļavas, Daugavas krastus, purvus un, protams, dažāda veida un stilu apbūvi.

2 stundu distances dalībniekiem kontrolpunktu apmeklējuma zona varētu būt līdz Daugavas muzejam, Doles dārziņu kooperatīva sākumam un atpakaļ uz Doles salas ziemeļu galu – sacensību centru. Vismaz pēc pagājušā gada pieredzes un šīs distances rezultatīvāko komandu veikuma. Daba būs daudzveidīga, daži kontrolpunkti būs izvietoti ainaviskās vietās pie Daugavas, liela daļa mežā. Meža un stigu caurejamība ir dažāda, ir stigas, kuras ir aizaugušas, grūti caurejamas. Stigu caurejamība būs attēlota sacensību kartē arī šoreiz, silti iesaku ņemt vērā, jo daudzviet ātrāk būs apiet vai apskriet apkārt pa citurieni nekā lauzties cauri brikšņiem. Salas centrālā meža vidusdaļa vēl nav paspējusi aizaugt ar invazīvo vārpaino korinti, līdz ar to šis apgabals priecēs dabas baudītājus.

Savukārt 4 stundu distances dalībniekiem kontrollaika ilgums atļaus apmeklēt no sacensību centra tālākās Doles salas vietas, pie nosacījuma, ja distanci veic diezgan raitā solī. Lai arī “Orientējies Doles salā” rogaininga distances daļa Doles salas Ķekavas – Rīgas HES pusē būs jau trešo reizi, šogad kontrolpunktu izvietojums būs vēl interesantāks. Ļoti iespējams, ka dažviet būs labāk neiet “pa taisno”, taču kāda grāvja šķērsošanai varēs palīdzēt arī bebru dambis. 2018.gada rogaininga sacensībās distances labākās komandas apmeklēja visus kontrolpunktus, veiktie attālumi bija ap 30 kilometriem. Jāpiebilst, ka 4 stundu distances dalībnieki izbauda arī to pašu ko 2 stundu distances dalībnieki.

Doles salas neskartajā daļā reljefs ir samērā līdzens, šur tur ir atrodami pauguri un ieplakas, dažviet ir stāvāki Daugavas krasti. Salas dienvidu daļā, kas savulaik Rīgas HES celtniecības laikā ir krasi izmainīta, būs mazliet interesantāk. Lai arī daži kontrolpunkti atradīsies pauguru virsotnēs un lejpus Daugavas stāvā krasta, nebūs jākāpj ļoti augstu, taču distances veikšanā kopumā mazliet lielāku piepūli tas var prasīt.

Distances veikšanai ir atļauts izmantot arī Daugavas tauvas joslu, kas ir 10 metri. Arī tur, kur pie Daugavas piekļaujas kartē atzīmētās aizliegtās zonas, tauvas joslu drīkst izmantot. Jāņem vērā, ka krastmala daudzviet ir aizaugusi un nav kopta. Šādās vietās ir īpaši jāuzmanās, no tur var būt izskalojumi, bebru alas, spici bebru nograuzti koki un citi pārsteigumi, kas ir paslēpti garajā zālē, slarbenājos un krūmājos. Vairākās vietās krasts ir klāts ar akmeņiem, kas var būt slideni, it īpaši, kad Rīgas HES ir pazeminājis ūdens līmeni.

Gandrīz visur gar krastu ir privātīpašumi un var gadīties, ka, dodoties uz vai no Daugavas krasta, nokļūstat kādā pagalmā. Šāda iespēja gan tiek mazināta ar aizliegto zonu attēlošanu uz sacensību kartes, taču arī vietās, kur zona nav uzzīmēta, ir jābūt vērīgiem un ieteicams izvēlēties maršrutu perpendikulārai pieejai kontrolpunktam attiecībā pret ceļu, kas ved apkārt salai. Kategoriski aizliegts šķērsot sējumus un stādījumus.

Kā sacensību distances veikšanu iespaidos veģetācija, pagaidām ir grūti spriest. Šobrīd aktīvi plaukst ievas, kas nav mazums dažādās Doles salas vietās, kā arī citi lapu koki un krūmi. Prognozētais siltums un lietus, kurš ir tiešām nepieciešams, uz sacensību dienu varētu veicināt diezgan apjomīgu lapu plaukšanu un zāles augšanu. Saplaukušie koki un krūmi zināmā mērā var ietekmēt redzamību un pārvietošanos. Cik gara zāle būs izaugusi un vai pat jau nebūs nokaltusi, to laiks rādīs. Arī pērnā zāle šur tur var būt biezā kārtā ar visādiem kukuržņiem, kurmju rakumiem un citādām “relikvijām” – labāk skatīties zem kājām un būt piesardzīgiem. Kāds laiks būs, to rādīs prognozes tuvāk pasākuma dienai. Cerams, ka sacensību dienā būs tradicionāli ierastā saulīte un, kas zin, varbūt visus priecēs arī ziedoši augļu koki un ievas.

Vēl viens fakts, kurš būtu pieminēšanas vērts, ka dažviet var būt tā saucamie maldus kontrolpunkti – ap kokiem vai zaros iesietas lentas vai lupatas, taču nekur klāt nav atrodami kompostieri un kontrolpunktu marķējumi ar sacensību logo. Šādas vietas sacensību distancē pa ceļam var gadīties, bet tas nav izlikts apzināti no organizatora puses, kā arī, visdrīzāk, nebūs noņemts. Nevar jau zināt ko kaimiņš vai kādi citi ir apzīmējuši – uz salas nebūsim vienīgie.

Pēc distances veikšanas un pat jau distancē ir ļoti ieteicams pārbaudīt vai nav uzradušies nevēlami ceļa biedri – ērces. Salīdzinoši labvēlīga pārziemošana varētu būt bijusi ne tikai ērcēm, bet arī odiem, līdz ar to kāds repelents, ar kuru nopūsties pirms distances, noteikti par ļaunu nenāks.