Par "Orientējies Doles salā"

“Orientējies Doles salā” ir orientēšanās un aktīvās atpūtas sacensības, kurās sevi var pierādīt jebkuri interesenti – gan entuziasti un amatieri, gan arī pieredzējuši un profesionāli sportisti. Sacensību mājvieta ir uz Latvijas otras lielākā salas – Doles salas, kas atrodas Latvijas vidienē tiešā Rīgas tuvumā, Salaspils novadā. „Orientējies Doles salā” norisinās kopš 2013. gada 15.jūnija.

Sacensības ir veidotas ar mērķi popularizēt sportisku un aktīvu atpūtu, apvienojot orientēšanos dabā un dažādus interesantus papilduzdevumus vienkopus. Papildus arī sekmēt rogaininga kustību Latvijā. Viena no sacensību pamatvērtībām ir to norise klusā, tīrā un ainaviskā vidē, tajā pat laikā sportiskā un azartiskā gaisotnē.

"Orientējies Doles salā" rogainings

2016.gadā tika aizvadītas pirmās rogaininga tipa sacensības - atmetot papildus šķēršļu joslu un uzdevumu distances. Negaidīti lielā atsaucība, pozitīvās atsauksmes un ieteikumi rosināja ideju par šādu tīrā formāta sacensību turpināšanu.

Sacensības notiek pēc vispārējiem rogaininga principiem, sacensību nolikumā atrunājot visas praktiskās un organizatoriskās lietas. Ņemot vērā pieejamos Doles salas izmērus, sacensības tiek plānotas 2 un 4 stundu distancēs.

Atzīmēšanās kontrolpunktos joprojām ir vecā klasika - kompostieri, bet, ņemot vērā lielāko klupšanas akmeni ar rezultātu skaitīšanas ilgumu, tiks ieviests jaunums. 2018.gada "Orientējies Doles salā" rogaininga sacensībās tiks izmēģināta organizatora paša radīta elektroniskā komandu un rezultātu apstrādes sistēma kompostieru atzīmēšanās veidam. Līdz ar to, tiesnešu darbs būs ātrāks, laiks ietaupīts un finišējušiem dalībniekiem būs iespēja sekot saviem un citu rezultātiem tiešsaistē.

Tradicionālās un vēsturiskās "Orientējies Doles salā" sacensības

Lai sportiskais notikums būtu aizraujošāks un interesantāks, katras sacensības tiek veidotas ar atšķirīgāku formātu, piemēram, klasiskā orientēšanās, foto orientēšanās, nakts orientēšanās un sezonas noslēguma sacensības ar apjomīgāku šķēršļu distanci. Tādējādi “Orientējies Doles salā” noteikumu un organizatoriskajā ziņā nedaudz arī atkāpjas no vispārīgajiem orientēšanās standartiem un reglamentiem, vienlaicīgi sacensības papildinot ar lietām un uzdevumiem, kas tradicionālās orientēšanās sacensībās varētu arī nebūt sastopami.

Orientēšanās ir galvenā un pati nozīmīgākā distance. Dalībniekiem ir jāatrod pēc iespējas vairāk kontrolpunktu un tajos jāatzīmējas. To apmeklēšanas secību dalībnieki plāno paši, taču ir jāiekļaujas norādītajā kontrollaikā (laika intervāls no starta līdz finišam). Pamatā viss notiek pēc rogaininga principa, taču ir lietas, kas var atšķirties vai atšķiras, piemēram, karte, kontrolpunktu vizuālais noformējums, atzīmēšanās, atsevišķi noteikumi utt. Orientēšanās distancē svarīgākais ir atrasto kontrolpunktu skaits un pēc tam pavadītais laiks – vienādu punktu gadījumā priekšroka būs tai komandai, kas ir ātrākā.

Šķēršļu distancē dalībniekiem ir jāveic dažādi uzdevumi un jāpārvar šķēršļi noteiktā secībā. Katrs distances elements komandai ir jāizpilda kopīgi un iespējami precīzāk. Kopš 2014. gada sezonas vidus tika uzlabota dalībnieku vērtēšana – vairs nepastāv punktu sistēma, bet ir ieviests soda laiks par katru nepareizi izpildīto uzdevumu vai atkārtota tā izpilde. Tādējādi ir samazināta iespēja komandai ievērojami zaudēt savu pozīciju dienas ieskaitē, ja nav izdevies gūt kādus punktus kā tas bija iepriekš. Veicot šķēršļu trasi ātri un ar iespējami mazāk kļūdām ir iespējams uzlabot komandas rezultātu abu distanču kopvērtējumā. Jāpiemin, ka šķēršļu distance ir ne visās sacensībās.

Kas var piedalīties

„Orientējies Doles salā” orientēšanās un piedzīvojumu sacensībās var piedalīties jebkurš interesents, veidojot komandu 2 – 5 cilvēku sastāvā. Nav svarīgi vai dalībnieks ir pieredzējis sportists, profesionālis, iesācējs, vai arī tikai apsver domu pamēģināt kaut ko tādu pirmo reizi. Sacensībās ir gaidīti visi interesenti, tiek gaidītas arī ģimeņu komandas, kurām ir izveidota atsevišķa komandu apakšgrupa. Un vēl, statistika vēsta, ka sacensībās jaunākais dalībnieks ir piedalījies vēl būdams ratiņos, savukārt vecākais dalībnieks bija pārkāpis pāri 70 gadu slieksnim. Jāpiemin, ka tiešais Rīgas tuvums varētu būt lieliska iespēja aktīvi atpūsties arī tiem, kuriem nav vēlme doties tālu no galvaspilsētas.

Starp citu, daļa esošo dalībnieku un zinātāji šīs sacensības sauc arī īsāk – ODS. Un ne velti, jo saīsinājums ir arī sacensību mājas lapas adrese www.ods.lv.